F.C.I. -Standard Nr. 144/ 09. 07. 2008 / D

NEMŠKI BOKSER

Objavljamo novo različico na zahtevo BK spremenjenega standarda nemškega bokserja FCI-št. 144 z dne 16.08.2000, ki jo je FCI objavila 13.03.2001. Spremembe so označene z ležečim in krepkim tiskom, ter podčrtovanjem. Opozarjamo, da se kupiran rep po navodilih FCI ne označi izrecno kot "napaka", kar pomeni, da so v državah, kjer prepoved kupiranja ne velja oz. ni ustreznih uredb, kupirani uhlji in repi sprejemljivi, se pravi da psi na podlagi tega niso v slabšem položaju.

F.C.I. standard št. 144 / 02.04.2001 / D
Nemški bokser
Država porekla: Nemčija
Datum objave veljavnega originalnega standarda: 01.04.2008
Uporaba: spremljevalni psi, psi čuvaji in delovni psi
Klasifikacija FCI:
skupina 2 pinči in šnavcerji – molosoidi – švicarski planšarski psi
sekcija 2.1 molosoidne pasme, mastif tip.
Z delovnim izpitom.

Kratek zgodovinski pregled
Kot neposredni prednik bokserja velja mali oz. brabanter bullenbießer. V preteklosti so bullenbeißerje vzrejali predvsem lovci, ki so ga uporabljali kot lovskega psa. Njegova naloga je bila, da je divjad, ki so jo gonili goniči, zgrabil in je ni izpustil dokler ni prišel lovec in ulov pokončal. Za to nalogo je bil primeren pes s karseda širokim gobcem in širokim razmakom med zobmi, da je lahko prav zagriznil in plen čvrsto držal. Vsak bullenbeißer, ki je imel navedene značilnosti, je bil najprimernejši za opravljanje te naloge in primeren za nadaljnjo vzrejo, ki je v preteklosti temeljila na sposobnosti za delo in namenu uporabe. Tako so izvajali tudi selekcijo vzreje, katere rezultat je bil pes s širokim gobcem in smrčkom obrnjenim navzgor.

Splošni izgled:
Bokser je srednje velik, gladkodlak, mišičast pes s kratko pravokotno obliko telesa in močnim okostjem. Mišičevje je suho, močno razvito in plastično izstopa. Gibanje je živahno, energično in plemenito. Bokser ne sme delovati okorno, zavaljeno, neokretno, telesno slabotno ali prazno.

  

POMEMBNA RAZMERJA (PROPORCI):

a) Dolžina telesa: višina vihra
Pravokotna oblika telesa pomeni da mejne linije – vodoravna linija, ki poteka vzdolž hrbta in po ena navpična linija vzdolž prsnice oz. zadka – tvorijo kvadrat.
b) Globina prsnega koša: višina vihra
Prsni koš sega do komolcev. Globina prsnega koša znaša polovico višine vihra.
c) Dolžina nosnega grebena: dolžina glave
Razmerje med dolžino nosnega grebena in dolžino kranialne regije je 1:2 (merjeno od vrha nosu do notranjega kotička očesa oz. od notranjega kotička očesa do zatilne kosti).

OBNAŠANJE IN TEMPERAMENT:
Bokser naj bo pogumen, samozavesten, miren in uravnovešen. Bistvenega pomena je njegov temperament, ki mu je treba posvetiti veliko pozornosti. Že od nekdaj slavi po navezanosti in zvestobi svojemu gospodarju ter drugim družinskim članom, njegovi čuječnosti in neustrašnem pogumu pri obrambi. V družinskem krogu je nenevaren, vendar nezaupljiv do tujcev, pri igri vesel in prijazen, a neustrašen v resni situaciji. Z lahkoto ga šolamo, saj se je pripravljen podrejati, je pogumen, po naravi oster in ima dobro razvito sposobnost vohanja. Ker je nezahteven in čist je bivanje z njim prijetno, cenjen je tako kot član družine kakor tudi kot pes čuvaj, spremljevalni ali službeni pes. Po značaju je pošten, ni hinavski ali zahrbten, tudi kasneje v visoki starosti.

GLAVA:
Glava, ki bokserju daje značilen izgled, mora biti skladna s telesom in ne sme delovati niti prelahko niti pretežko. Gobec naj bo karseda širok in močan. Lepota glave temelji na harmoničnem velikostnem razmerju med gobcem in kranialno regijo. S katere koli strani opazujemo glavo – od spredaj, od zgoraj ali od strani – zmeraj mora biti gobec v pravilnem razmerju do kranialne regije, kar pomeni da ne sme nikoli delovati premajhen. Naj bo čist, se pravi brez gub. Po naravi pa se ob povečani pozornosti oblikujejo gube na kranialni regiji. Navzdol od nosnega korena so na obeh straneh zmeraj nakazane gube. Temna maska je omejena na gobec in se mora razločno razlikovati od barve glave, da obraz ne deluje mračno.

KRANIALNA REGIJA
Lobanja: Kranialna regija naj bo karseda ozka in robata. Je narahlo obokana, ni niti okrogla in kratka niti ploščata in preširoka, zatilje ni previsoko. Čelna brazda je le narahlo nakazana, še posebej med očmi ne sme biti pregloboka.
Stop: Čelo prehaja proti nosnemu grebenu v jasno izražen stop. Nosni greben ne sme biti potisnjen nazaj kot pri buldogih ali padajoč.

OBRAZNA REGIJA
Smrček: Nos je širok in črn, narahlo obrnjen navzgor; široke nosnice. Vrh nosu je nekoliko višje kot nosni koren.
Gobec: Gobec naj izgleda močan v vseh treh dimenzijah prostora, torej naj ne bo preveč koničast, preozek, prekratek ali ploščat. Na njegovo obliko vpliva a) oblika čeljusti, b) postavitev deračev in c) oblika ustnic. Derači naj bodo karseda daleč oddaljeni in primerno dolgi, zato je prednja površina gobca široka, skorajda kvadratna in tvori z nosnim grebenom topi kot. Spredaj rob zgornje ustnice počiva na robu spodnje ustnice. Gledano od spredaj, navzgor ukrivljen del spodnje čeljusti s spodnjo ustnico, ki se imenuje brada, ne sme izrazito presegati zgornje ustnice, še manj pa zgornja ustnica brade ne sme v celoti prekrivati, temveč mora biti brada tako od spredaj kakor tudi od strani dobro definirana. Kadar je gobec zaprt, derači in sekalci spodnje čeljusti ne smejo biti vidni, prav tako pa ne sme biti viden jezik. Nosnoustnična brazda (philtrum) je dobro vidna.
Ustnice: Ustnice dopolnjujejo obliko gobca. Zgornja ustnica je debela in nabrekla. Zgornja ustnica zapolnjuje praznino, ki nastane zaradi daljše spodnje čeljusti, njeno težo pa nosijo derači spodnje čeljusti.
Čeljust/zobovje: Spodnja čeljust je daljša od zgornje in je rahlo ukrivljena navzgor. Za bokserja je značilen predgriz. Zgornja čeljust je široko pripeta na kranialno regijo glave in se proti koncu le rahlo zoža. Zobovje je močno in zdravo. Sekalci so postavljeni v karseda ravni liniji, derači stojijo daleč stran in imajo primerno velikost.
Ličnice: Ličnice se skladajo z močno čeljustjo, vendar brez da bi bile pretirano poudarjene, marveč v rahlem loku prehajajo v gobec.
Oči: Temne oči niso niti premajhne niti izbočene ali globoko vsajene. Pogled izraža energijo in inteligenco, ne sme biti grozeč ali srep. Robovi vek morajo biti temne barve.
Uhlji: Uhlji, ki ostanejo v naravnem stanju, so primerne velikosti; nastavljeni so na najvišjem predelu kranialne regije glave, v mirovanju ležijo na ličnicah in z izrazitim pregibom padejo naprej, posebej kadar je pes pozoren.

VRAT:
Zgornja linija poteka v elegantnem loku od razločno definiranega nastavka vratu do vihra. Naj bo dovolj dolg, okrogel, močan, mišičast in suh.

TELO:
Kvadratno. Telo miruje na krepkih, ravnih nogah.

Viher: Naj bo definiran.
Hrbet: Naj bo, vključno z ledvenim delom, kratek, trden, raven, širok in močno mišičast.
Zadek: Rahlo nagnjen, rahlo izbočen in širok. Medenica je dolga in posebej pri psicah široka.
Prsni koš: Globok, sega do komolcev. Globina prsnega koša znaša polovico višine vihra.
Prednji del je dobro razvit. Rebra so dobro obokana, a ne sodasto oblikovana, segajo daleč nazaj.
Spodnja linija: Poteka v elegantnem loku do konca. Kratki, napeti boki, rahlo vbočeni.

REP:
Nastavek prej visoko kot nizko. Rep ima običajno dolžino in naj ostane v naravnem stanju.

OKONČINE:

PREDNJE OKONČINE: Gledano od spredaj, morajo biti prednje noge ravne in vzporedne, kosti pa naj bodo močne.
Rame: Dolge in poševne, čvrsto povezane s trupom; naj ne bodo preveč mišičaste.

Nadlahet: Dolga in pravokotna na lopatico.
Komolci: Niti ne pritiskajo preveč na prsno steno niti ne odstopajo preveč.
Podlahet: Navpična, dolga, suhe mišice.
Zapestje: Močno, dobro definirano, vendar ne povečano.
Dlan: Kratka, skoraj pravokotna na tla.
Šapa: Majhna, okrogla, čvrsta; debele blazinice s trdim podplatom.

ZADNJE OKONČINE:
Zelo mišičaste, mišice so trde kakor kamen in plastično izstopajo. Gledano od zadaj, naj bodo zadnje noge ravne.
Zgornje stegno: Dolgo in široko. Kot pri kolkih in kolenskih sklepih naj bo čim manj top.

Kolenski sklep: V osnovnem položaju naj sega toliko naprej, da bi se lahko dotika navpične linije od kolkov do tal.
Spodnji del: Zelo mišičast.
Gleženj: Močan, dobro definiran, vendar ne povečan. Kot znaša pribl. 140 stopinj.
Stopalo: Kratko, z majhnim naklonom k tlom – 95 -100 stopinj.
Šapa: V primerjavi s prednjimi nekoliko daljše zadnje noge, čvrsta šapa; debele blazinice s trdim podplatom.
Hoja / gibanje: Živahna, veličastna in plemenita.

KOŽA:
Suha, elastična, brez gub.

KOŽUH:
KAKOVOST DLAKE: Kratka, trda, svetleča in prilegajoča.

BARVA:
Rumeni in progasti. Rumena se pojavlja v različnih odtenki, od svetlorumene do temnega odtenka jelenje rdeče barve, vendar so srednji odtenki najlepši (rdečerumena). Črna maska. Progasti imajo na rumeni osnovi, ki je lahko različnih odtenkov, temne ali črne proge, ki potekajo v smeri reber. Proge se morajo jasno razlikovati od osnovne barve. Bela znamenja so sprejemljiva, lahko so celo prijetna na pogled.

VELIKOST:
Velikost se meri od vrha vihra do komolcev pa vse do tal.

Samec:-57 - 63 cm
Samica: 53 - 59 cm

TEŽA:
Samec: nad 30 kg (pri višini v vihru pribl. 60 cm).
Samica: pribl. 25 kg (pri višini v vihru pribl. 56 cm).

N A P A K E :

Vsak odklon od zgoraj navedenega velja za napako, ki jo je treba obravnavati sorazmerno s stopnjo odklona.

OBNAŠANJE IN TEMPERAMENT:
Pomanjkanje temperamenta.

GLAVA:
● Pomanjkanje plemenitosti, mračen obraz, glava kot pri pinčih ali buldogih.
● Padajoč nosni greben, "usnjeni nos" ali "zimski nos", svetel smrček.
● Preveč koničast ali lahek gobec, kaže zobe ali jezik pri zaprtem gobcu, slinavost.
● Skrivljena čeljust, poševni zobje, nepravilna postavitev zob, slabo razviti zobje; nezdravo zobovje kot posledica bolezni.
● T.i. "sokolje oko"; nepigmentirana tretja veka (žmurka).
● Pri uhljih, ki niso kupirani: uhlji ohlapno visijo, so napol ali popolnoma pokončni, uhlji v obliki vrtnice.

VRAT:
Kratek, debel, povešen podbradek.

TELO:
● Je spredaj preširok ali prenizek, povešen trebuh.
● Hrbet: slaboten, izbočen (krapji) hrbet, uleknjen (sedlast) hrbet.
● Ledveni del: dolg, ozek, zelo povešen, obokan, slabo povezan z zadkom.
● Padajoč zadek, ozka medenica.
● Povešen trebuh, vdrti boki.

REP:
Nizek nastavek, volnat rep.

PREDNJE OKONČINE:
●"Francoska" stoja.
● Preveč povešena ramena.
● Preohlapni komolci.
● Šibko zapestje.
● Zajčja šapa, ravne, ploske šape.

ZADNJE OKONČINE:
● Slabotne mišice; zadnje okončine tvorijo premajhen ali prevelik kot, sabljaste noge.
● Noge preveč narazen, kravji skočni sklep, pete preveč skupaj.
● Volčji krempelj.
● Zajčja šapa; ravne, ploske šape.

HOJA / GIBANJE:
● Racanje, premalo pokriva tla, togost.
● Kljusanje (kamelja hoja).

BARVA KOŽUHA:
● Maska, ki se širi preko gobca.
● Proge so preveč skupaj ali se pojavljajo le posamezne proge.
● Nelepa bela znamenja, kakor tudi v celoti ali enostransko bela glava.
● Bela barva izpodriva več kot eno tretjino osnovne barve.
● Zmešane barve.
● Nečista osnovna barva, psi, ki so drugačne barve.

IZKLJUČUJOČA NAPAKA:

● Agresivnost ali bojazljivost.
● Prirojen kratek rep (štrcljast rep)
Pse, ki jasno kažejo fizične nepravilnosti ali vedenjske motnje, je treba diskvalificirati.

OPOMBA:
Psi morajo imeti dve normalno razviti modi, ki se nahajata v celoti v skrotumu.

Vir: https://klnb-klub.si/standard/